Αντιοξειδωτικά

posted in: Υγεία 0

Τα αντιοξειδωτικά περιέχονται στα τρόφιμα είτε ως βιταμίνες, είτε ως ομάδες ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες, όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή. Πολλά αντιοξειδωτικά δίνουν στα τρόφιμα το χαρακτηριστικό τους χρώμα, όπως το βαθύ κόκκινο στα cranberries, τα κεράσια και τις ντομάτες, το πορτοκαλί στα καρότα, το κίτρινο στο καλαμπόκι, τα μάνγκο και το σαφράν, το σκούρο πράσινο στα λαχανικά όπως το κατσαρό λάχανο, το μπρόκολο, τα λάχανα και το σπανάκι, το μωβ στα βατόμουρα, τα μούρα και τα σταφύλια.

Κάποια αντιοξειδωτικά είναι γνωστά στα συστατικά τροφίμων ως βιταμίνες Α, C, και Ε και β-καροτίνη από τα καρότα. Το λυκοπένιο από τις ντομάτες και τα βερίκοκα και οι προανθοκυανιδίνες από τα cranberries.

 

 

Τα cranberries περιέχουν υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών; Ποια είναι η μοναδικότητά τους;

 

juicedrinkΗ αντιοξειδωτική ικανότητα των cranberries έχει αποδειχθεί από πλήθος επιστημονικών ερευνών που ασχολούνται με τα επίπεδα των φλαβονοειδών στα cranberries. Οι έρευνες αυτές έχουν δείξει ότι τα cranberries έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, είτε ανήκουν στα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα.

Η τελευταία Έκθεση της Υπηρεσίας Γεωργικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (www.ars.usda.gov/Services/docs.htm?docid=15866) που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2007, παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας από τις πιο ολοκληρωμένες αναλύσεις που έχουν γίνει για τα αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα.

Τα cranberries είναι τα φρούτα με τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Οι ειδικοί κατέταξαν τα τρόφιμα ανάλογα με την αντιοξειδωτική τους ικανότητα, με βάση την κλίμακα Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC). Με 9584 ORAC μονάδες ανά 100 γραμμάρια φρέσκων φρούτων, τα cranberries έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα σε σύγκριση με 19 κοινά φρούτα.

Οι προανθοκυανιδίνες (PACs) που βρέθηκαν στα cranberries έχουν μια μοναδική μοριακή δομή, η οποία αναφέρεται ως Α – τύπος σύνδεσης. Ο συνδυασμός των αντιοξειδωτικών και των PACs με αυτή τη μοναδική δομή υπάρχει μόνο στα cranberries.