Η συγκομιδή των Cranberries

posted in: Cranberries 0

 

 

Η συγκομιδή των cranberries γίνεται κάθε φθινόπωρο, από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι το Νοέμβριο, από τους καλλιεργητές της Ocean Spray στις φάρμες  τους στη Μασαχουσέτη, το Νιου Τζέρσεϋ, το Όρεγκον, την Ουάσινγκτον, το Ουισκόνσιν, τη Βρετανική Κολομβία και το Κεμπέκ.

Το cranberry είναι ένα πολυετές φυτό που αναπτύσσεται σε υγρά εδάφη. Τα πρώτα cranberries  συλλέγονταν με το χέρι. Αργότερα, οι καλλιεργητές  χρησιμοποιούσαν  ξύλινες κουτάλες, που έμοιαζαν με μεγάλη χτένα, για να συλλέξουν τα cranberries. Σήμερα, οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν δύο μεθόδους για τη συλλογή τους: την υγρή και τη ξηρή συγκομιδή.

 

Ξηρή συγκομιδή

Η ξηρή συγκομιδή των cranberries που προορίζονται για την αγορά νωπών φρούτων, γίνεται με ένα μηχανικό συλλέκτη, ο οποίος μοιάζει με μεγάλο χλοοκοπτικό. Τα κινούμενα μεταλλικά δόντια του μηχανήματος, αποσπούν τους καρπούς από το φυτό και τους τοποθετούν σε ένα σάκο στο πίσω μέρος του μηχανήματος. Συχνά τα σακιά με τα cranberries μεταφέρονται με ελικόπτερα, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα φυτά από τα βαριά φορτηγά.

 

Υγρή συγκομιδή

Αντίθετα με την πεποίθηση που υπάρχει, τα cranberries δεν μεγαλώνουν κάτω από το νερό. Ωστόσο, το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συγκομιδή. Η υγρή συγκομιδή

ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ. Ο καλλιεργητής, γεμίζει το βάλτο με νερό ύψους 45 εκατοστών. Την επόμενη μέρα, τα αυλάκια που έχει σχηματίσει το νερό χαλαρώνουν τους καρπούς, και αυτοί είναι έτοιμοι για συγκομιδή.

Δεδομένου ότι τα cranberries περιέχουν θύλακες αέρα, όταν απελευθερώνονται, επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού. Το βαθύ κόκκινο χρώμα των cranberries που επιπλέουν, με φόντο το φθινοπωρινό φύλλωμα και το φωτεινό γαλάζιο του ουρανού, δημιουργεί ένα εκπληκτικό σκηνικό. Οι καρποί στη συνέχεια συγκεντρώνονται σε μεγάλους όγκους από τους καλλιεργητές και με φορτηγά φτάνουν σε ένα κεντρικό σταθμό υποδοχής, προκειμένου να γίνει η διαλογή και ο ποιοτικός τους έλεγχος. Τα Cranberries που συλλέγονται μέσω της υγρής μεθόδου, προορίζονται για διάφορα βρώσιμα προϊόντα αλλά και για χυμούς.